Joi, dimineață, 31 august, Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIFMEST 2023 a pornit un maraton de evenimente speciale care sărbătoresc Ziua Lb. Române. Ziua a început cu o conferință unică denumită Restituiri și dăinuiri, ce a avut loc la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Evenimentul special a evocat personalitatea lui Moses Gaster și a adus un omagiu pentru memoria, activitatea și contribuția sa adusă culturii românești ca unul dintre cei mai mari lingviști pe care i-a avut țara noastră.
Pe scena Sălii Mici de la Palatul Culturii a urcat nepotul lui Moses Gaster, Nicolas Gaster, renumit și multiplu-premiat editor de film din Marea Britanie, acolo unde bunicul său și-a reînceput viața în 1885 când a fost expulzat din România.
Cu nonșalanță și umor britanic, acesta ne-a povestit multe detalii despre viața și personalitatea lui Gaster, pe care le-a aflat de la familia sa, deoarece Nicolas s-a născut la 10 de după moarte bunicului său. Atmosfera solemnă a fost completată de mesaje video pe care reprezentanți ai Academiei Române le-au transmis special pentru această ocazie.
Conferința a fost urmată de o serie de lansări de carte a unor autori care au dorit să omagieze frumusețea, importanța și bogăția limbii române prin a-și lansat volumele de poezie sau beletristică în cadrul Zilei Lb. Române din cadrul SIMFEST, ediția 20.
Pentru mai multe detalii cu privire la întregul program al evenimentelor, consultați site-ul oficial www.sfimest.ro și pagina de Facebook Simfest România.