Suntem mândri să prezentăm la ediția a XX-a a Festivalului SIMFEST un documentar muzical unic prin care marcăm a 110 – a aniversare a nașterii legendarului dirijor Constantin Silvestri (București 1913 – Londra 1969).

CONSTANTIN SILVESTRI AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ

Un film in 7 episoade, produs la Londra de pianista Anda Anastasescu și regizorul-editor Nicolas Gaster: Preludiu. Soldații de plumb. Ciobănașul. Focuri de artificii. Tablouri dintr-o expoziție. Nocturnă. Bacanala.

Filmul dezvăluie traiectoria vieții lui Silvestri, personalitatea lui, stările de disperare și de triumf, felul miraculous în care interpreta muzica și excepționalul lui talent pentru compoziție. Pentru prima dată, povestea vieții lui Silvestri este prezentată în interacțiune cu psihologia lucrărilor lui, pe un fundal istoric și cultural al României 1913 -1933.

Anul acesta, filmul a fost laureat în categoria Cel mai bun documentar în festivaluri internaționale de film din New York, Marea Britanie, Franța, Italia, Suedia, Croația, Georgia.

Pianista Anda Anastasescu, director artistic al London Schubert Players, a primit decorația Comandor al Ordinului Meritul Cultural în Romania, iar în Marea Britanie este laureată a European Women of Achievement în domeniul artelor. A câștigat Premiul I și Grand Prix la Concursul International Debussy, Paris 1974, care i-a deschis drumul spre o distinsă și variată carieră pe cinci continente. Marele critic francez Antoine Goléa a scris despre ea: “Încă un pianist, veți gândi!” Nu, de acest nivel nu există destui în lume”. Silvestri a devenit eroul ei în 1990, ca o consecință a Revoluției Romane. Împreuna cu soțul ei John Gritten, jurnalist și biograful lui Silvestri, a creat numeroase proiecte internaționale semnificative în memoria lui Silvestri. Anda trăiește la Londra din 1972.       www.andaanastasescu.co.uk

”În urmăcu 50 de ani, destinul a ales să mă facă să devin un exilat roman în Londra. Sentimentul de empatie dintre un exilat și altul e un lucru foarte special. Numai EI știu ce înseamnă să-ți lipsească țara natală și să fii despărțit, pentru o perioadă nedefinită, de oamenii pe care îi iubești și de un trecut care ți-a definit personalitatea și acumulările. Cu atât mai tragică e viața pustie de exilat în spital, într-un oraș necunoscut, la vârsta de 55 de ani. Exact atunci când se afla într-un punct de cotitură spre faimă universală. Pandemia mi-a dat o mână de ajutor ca să trec dincolo de profesia mea de pianist de concert și să mă transform într-un producător de film, scenarist, editor musical și prezentator.” – spune Anda Nastasescu .

NICOLAS GASTER este un renumit editor britanic de film. A lucrat cu regizori consacrați (Lindsay Anderson, Peter Brook, Roger Mitchell, Milcho Manchevski, Ralph Fiennes), în filme celebre premiate cu Oscar, Leul de Aur (Veneția), Premiul Special al Juriului (Cannes) ș.a., și cu actori renumiti precum Bette Davis, Peter O’Toole, Michel Piccoli, Colin Firth, Kate Winslet, John Malkovitch, Ben Daniels etc.

”Am fost încântat să regizez, aă co-produc și să editez acest film, în memoria bunicului meu Moses Gaster, distinsul lingvist român și Membru de Onoare al Academiei Române, născut în București, în 1856” – spune Nicolas Gaster.