SIMFEST XV LA DEBUT

//SIMFEST XV LA DEBUT

SIMFEST XV LA DEBUT

În acest an, SIMFEST revine în forță cu 85 de producții înscrise în competiție, dar și programe speciale: Școala de Vară pentru jurnaliști, Zilele cărții și muzicii, spectacole, recitaluri, proiecții publice de filme artistice și documentare precum și dezbateri. Ediția cu numărul XV este dedicată Centenarului Marii Uniri.

La conferința de deschidere a evenimentului care a avut loc în Cetatea Medievală din Tîrgu Mureș, președintele festivalului, Ioan Ceaușescu a dezvăluit câteva din noutățile acestei ediții.

“Este o ediție aniversară pentru noi și în același timp celebrăm Centenarul Unirii (…) Vom avea câteva evenimente deosebite și ca proiecții, la Cinema Arta, seara. Îl avem pe Octavian Repede care va susține și un masterclass și ne va prezenta cel mai nou film românesc, primul film independent istoric care vorbește despre antichitatea acestor locuri” a precizat Ioan Ceaușescu.

Pe lângă proiecțiile speciale din afara competiției, participanții la Școala de Vară vor avea ocazia să afle ”Cum să faci un film despre Regina Marii Britanii”, „Ce e nou în știri?” sau chiar secretele realizării machiajului de film. Membrii juriului, prezenți la evenimentul de deschidere spun că sunt încântați de evoluția festivalului.

”Evoluția festivalului a fost excelentă, până prin 2008-2009, când s-a produs șocul datorat crizei economice, dar după aceea, treptat, festivalul a continuat să crească și și-a depășit cotele anterioare, asta pe de-o parte datorită efortului extraordinar al organizatorilor, pe de altă parte calității producțiilor pe care le-am văzut în festival” a afirmat Lucian Ionică, președintele juriului.

”SIMFEST a crescut extrem de sănătos și pentru că s-a transformat într-un eveniment cultural pentru zona aceasta, vin oameni de peste tot să vadă ce se întâmplă, sunt și prezentări de carte, și cred că, la momentul ăsta când s-a copt atât de bine festivalul, cred că pot fi editate materiale de la Școala de Vară, de la prezentările extrem de profesioniste făcute aici, materiale care apoi să fie distribuite, poate chiar pe bani, școlilor de jurnalism” a explicat Brîndușa Armanca, singura prezență feminină din juriul SIMFEST.

Din programul festivalului nu lipsesc Zilele cărții și muzicii care se vor deschide vineri, iar în aceeași zi va avea loc și un flash-mob dedicat lui Eminescu cu ocazia Zilei limbii române. Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți  SIMFEST are loc în perioada  27 august – 2 septembrie.

Carmen Mateiu

 

2018-08-28T20:12:17+00:00