Loading...

De vorbă cu Brîndușa Armanca, jurat SIMFEST

//De vorbă cu Brîndușa Armanca, jurat SIMFEST

De vorbă cu Brîndușa Armanca, jurat SIMFEST

“E un loc unde mă întorc cu drag nu doar fiindcă mă întâlnesc cu profesioniștii domeniului invitați la festival, ci și cu prieteni vechi, pe stradă…… Simfest înseamnă și aceste joncțiuni umane care îmbogățesc viața omului.”

Jurnalist și profesor universitar, Brîndușa Armanca, unul dintre jurații SIMFEST – 2018  a mărturisit ce înseamnă pentru ea festivalul, ce oportunități se pot ivi la un astfel de eveniment și care sunt cei mai importanți pași care conduc la  obținerea Marelui Premiu.

Reporter: Ați participat la numeroase ediții ale SIMFEST, în calitate de membru al juriului. Ce ne puteți spune despre evoluția festivalului? Ce s-a schimbat ?

Brîndușa Armanca:  Festivalul a crescut mult, ca un copil sănătos. Plus că s-a internaționalizat. E cu atât mai lăudabil cu cât în ultimii ani pauperizarea presei a doborât producția clasică de televiziune din lipsa banilor, iar experimentarea unor forme noi a rămas adesea pe mâna amatorilor care postează pe youtube, profitând de accesibilitatea instrumentelor digitale și a Internetului. Apreciez mult faptul că Simfest s-a extins către contextul cultural, devenind astfel un eveniment multipolar al orașului: proiecții de film, lansări de carte și concerte în Zilele cărții și muzicii, dezbateri, tururi de recunoaștere culturală a zonei etc.

 R: Aproape în fiecare vară, Tîrgu Mureș-ul v-a devenit „casă”. Ce înseamnă SIMFEST pentru dvs.?

 BA:  E un loc unde mă întorc cu drag nu doar fiindcă mă întâlnesc cu profesioniștii domeniului invitați la festival, ci și cu prieteni vechi, pe stradă, la Café Frei pe care o ador, în sala cinematografului Arta. Simfest înseamnă și aceste joncțiuni umane care îmbogățesc viața omului. Mai înseamnă o săptămână cu vechii mei tovarăși de suferințe televizuale (mă gândesc la perioada când lucram la toți la TVR), Ionuț și Corina Ceaușescu, care în mod miraculos #rezistă pentru a face de atâția ani un festival. Știu cât de greu e, am organizat și noi în trecut la Timișoara Festivalul TeleVest timp de șase ani. 

 R: SIMFEST nu este doar o competiție ci și o școală pentru pasionații de televiziune și cinematografie. Ați susținut mai multe work-shop-uri în cadrul festivalului. Care a fost deschiderea participanților?

 BA: Vin de obicei studenți cărora li se alătură uneori și jurnaliști experimentați, ceea ce e de dorit fiindcă ei vin cu experiențele proprii și ilustrări din meserie. Am observat că interesul crește când se fac și exerciții practice, tinerii apreciază dacă pot prinde din zbor ceva util.

R: Ce fel de producții ați dori să vedeți anul acesta la SIMFEST? Ce așteptări aveți?

BA: Îmi doresc înainte de toate să fie multe înscrieri, să putem alege și să măsurăm corect pulsul producției audioviuale din prezent. Nu știu la ce să mă aștept. Am văzut că televiziunile locale merg pe bugete restrânse care le obligă să facă discuții interminabile în studio și mai puțin genuri complexe ca reportajul, filmul documentar, serialul de televiziune etc.

 R: Care sunt criteriile în baza cărora apreciați o producție înscrisă în concurs?

BA: Sunt multe, dar obligatoriu juriul se uită la originalitatea subiectului, adecvarea genului la tema aleasă, la proporție, la calitatea imaginii, la colaborarea dintre imagine/sunet/text, la impact.

 R: Dacă ar trebui să definiți printr-un singur cuvânt festivalul SIMFEST, care ar fi acela?

BA: SIM…PATIC.

 

Fori Timea Éva.

 

2018-08-28T20:09:23+00:00