Loading...

Official Competition

/Official Competition
Official Competition 2018-08-02T18:44:38+00:00

Titlu: Misiune în Dacia

Tara: Romania

Anul: 2018

Durata: 83′

Realizator: Octavian Repede

Producator: Nova Polaris Sibiu

Titlu: Pro Shamiram

Tara: Armenia

Anul: 2017

Durata: 47′

Realizator: Mariam Ohanyan

Producator: Mariam Ohanyan

Personajul principal din documentarul “Pro Shamiram”, Aida Simon, este o dansatoare, actriță, coregrafă, profesoară și fitness bikini model. Ea  acceptă orice ofertă de lucru care o ajtă să rămână pe linia de plutire. O urmărim în timp ce își pregătește rolul din piesa “Pro Shamiram”. Intriga spectacolului este bazată pe stăvechea legendă armenească “Ara cel Frumos și Shamiram”, care spune povestea puternicei regine assiriene Shamiram, care se îndrăgostește de regele armean Ara cel Frumos. Dilemele din viața Aidei răzbat prin rolul interpretat și ea devine “Shamiram”.

Titlu: Vis de aur, coroană de oțel

Tara: România

Anul: 2018

Durata: 129′

Realizator: Gabriela Baiardi

Producator: TVR Iași

În 1918 se împlinesc 100 de ani de la întregirea României. Dar unirea tuturor provinciilor româneşti în graniţele aceluiaşi stat nu reprezintă un cadou făcut României de Marile Puteri, la sfârşitul Primului Război Mondial, ci a fost rezultatul unui proces care început cu mult timp în urmă.

Unirea românilor într-un singur stat apare întâi în programul revoluţionarilor de la 1848, atât în Ţara Românească şi Moldova, cât şi în Transilvania, Bucovina şi Banat. Revoluţia de la 1848 a fost înăbuşită, dar ideea de unitate a rămas. În 1859, Moldova şi Ţara Românească pun Marile Puteri în faţa faptului împlinit, alegând acelaşi domn în ambele principate. Alexandru Ioan Cuza a pus bazele României moderne,  Carol I consolidat statul creat de Cuza, i-a câştigat independenţa, iar pe durata celor 48 de ani de domnie l-a modernizat. La capătul a doi ani de război, sub domnia regelui Ferdinand I, s-a realizat întregirea patriei.

Titlu: Viața ca o veșnică pradă

Tara: România

Anul: 2018

Durata: 23,5′

Realizator: Carmen Olaru

Producator: TVR Iasi

In noiembrie 2015, Georgiana, o tânără din Drăgoieşti- Suceava care avea toata viaţa înainte, nu bănuia cât de repede va fi nevoită să se supună canoanelor confesionale pentru care semnase un acord la vârsta majoratului. Un legământ pe care nici ea, nici părinţii nu-l puteau ignora. Dar până unde merge credinţa? Ce resort sufletesc dictează conştiinţei atunci când viaţa atârnă de picătura de sânge? Am fost in comuna suceveană intr-un martie geros pt a incerca să aflăm cum s-a schimbat viata familiei dupa ce Georgiana nu a mai avut puterea să lupte. Trupul firav lovit de tren trebuia ajutat nu doar de dorinţa fetei de a trăi, ci si de deciziile celor care îi vroiau doar binele. Dar pt care regulile  stricte ale cultului la care aderaseră în urmă cu doar cativa ani, erau mai presus de orice dorinţă!

Titlu: Expedițiile memoriei

Tara: Moldova/ România

Anul: 2018

Durata: 59′

Realizator: Violeta Gorgos

Producator:  OWH Studio, TVR Iaşi şi TVR Internaţional

„Expediţiile memoriei”  este un proiect în care 11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film şi-au propus să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi fără voie în Siberia. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii. În 2017 au ajuns în regiunea Krasnoyarsk, pe malul râului Enisei, unde au fost duşi români din Basarabia si din Nordul Bucovinei în toate cele trei valuri ale deoportărilor staliniste. Unii au revenit acasă după moartea lui Stalin, alţii au rămas să-şi ducă viaţă în Siberia pe care au reuşit să o îmblânzească.

Un episod despre istoria lor, despre moldovenii de ieri şi de astăzi din Krasnoyarsk, despre cum percep băştinaşii problema deportărilor şi cum descoperim locuri marcate de spiritul moldovenilor în Siberia.

Titlu: Preoții Români, Jertfă și Rugăciune pentru Unire

Tara: România

Anul: 2017

Durata: 70′

Realizator: Cristina Liberis

Producator: Trinitas Tv

Au luptat alături de ostaşi. Au înfruntat frigul, sărăcia, bolile. I-au îmbărbătat pe cei de acasă şi pe cei din tranşee. I-au botezat pe cei orfani. I-au hrănit şi îmbrăcat pe cei aflaţi în pribegie. Au trecut munţii voluntar pentru a fi alături de fraţii lor români. Au fost schingiuiţi, răniţi, omorâţi pentru credinţa lor. Au străbătut continente şi au trecut oceane pentru a-i face pe cei din cancelariile lumii să înţeleagă că poporul român luptă pentru unitate, pentru salvarea fiinţei lui naţionale, a identităţii şi credinţei. Au fost alături de prizonieri, ei înşişi fiind luaţi prizonieri. Au adunat toată suflarea care a mai rămas prin sate şi au ajuns la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. Au luptat şi au învins. Preoţii români, mobilizaţi sau voluntari, au fost cei care şi-au slujit patria mai mult decât li se ceruse.

Titlu: Constantin Brâncuși, Între Pământ și Cer pe Calea Sufletelor

Tara: România

Anul: 2018

Durata: 67′

Realizator: Cristina Liberis

Producator: Trinitas Tv

Filmul documentar “Constantin Brancusi – Între Pământ și Cer pe Calea Sufletelor” își propune prezentarea moștenirii cu care a plecat Constantin Brâncuși la Paris și apoi a traversat oceanul. Filmul produs de Trinitas TV și dedicat marelui artist român Constantin Brancusi, cel care a marcat arta universală și a redefinit termenul de “sculptură”, dorește să prezinte telespectatorilor cel mai mare ansamblu monumental dedicat eroilor căzuți în primul război mondial: “Calea sufletelor eroilor” de la Targu Jiu. Critici de artă, artiști, curatori, istorici, filozofi incearca să decodifice simbolurile folosite de Brancusi pentru a exprima recunoștința veșnică celor care s-au sacrificat pentru acest popor.

Titlu: Sindromul Italia

Tara: România

Anul: 2017

Durata: 44′

Realizator: Maria Cristina Țilică

Producator: TVR 1

Peste un milion de români trăiesc în Italia. Româncele şi-au găsit de lucru în domeniul îngrijirii bătrânilor, iar cererea pentru astfel de servicii creşte de la an la an. Sunt mame care au ales să-şi lase copiii în grija rudelor, în speranţa că le vor putea oferi o viaţă mai bună. Sute de mii de românce îngrijesc bătrâni italieni la domiciliu. Italienii le numesc „badante”. (…)Puțini oameni cunosc drama prin care trec româncele infirmiere ”de ocazie” în Italia. Multe dintre ele au  povești de viață, cutremurătoare. Psihologii sunt copleșiți de  mărturiile  “badantelor”,  de numărul mare de depresii cu care acestea se prezintă la medic din cauza  traumelor  prin care trec și  spun că  toate aceste schimbari rapide de stare  ale româncelor de la tristețe la buna dispoziție și invers poarta amprenta unui sindrom,  numit de specialiști, Sindromul Italia.